Rodd i Uppsala 1870-1991

1992 flyttar två framstående roddare (Karl-Johan Lindholm och Johan Lidberg) till Uppsala för att studera vid Uppsala universitet. Idéer om en kapprodd liknande den mellan Oxford och Cambridge föds och efter kontakter med framstående roddare genomförs en första Universitetskapprodden (UK-rodden) mellan Uppsala och Lund. Tävlingen äger rum i Malmö och består av ett herrlag från vardera lärosäte i 4+. I samband med detta bildas  (UARS) och likaså en studentroddsektion vid Malmö Roddklubb: Lunds Universitets Roddklubb (LURK).

Rodd i Uppsala fram till 1991

De första noteringar som finns om rodd i Uppsala är från slutet av 1870-talet.

1877 Stockholms nations roddsektion bildas och en inriggad 4+ införskaffas.

1878 Göteborgs nations roddsektion bildas och man införskaffar liksom Stockholms nation en inriggad 4+. Stockholms nation anställer en roddtränare. Vid denna tidpunkt finns fem roddklubbar i Sverige, varav alltså två i Uppsala!

1882 En första roddtävling äger rum på Fyrisån mellan Stockholms nation och Göteborgs nation. Göteborgs nation vann. Tävlingen äger rum årligen under ca 10 års tid.

1896 Roddsektionen vid Göteborgs nation upplöses.

1907 Roddsektionen vid Stockholms nation upplöses.

1923 Två inriggare införskaffas av Ultuna elevkår. Båtarna döps till Måns respektive Gunnar.

1932 Ultuna elevkår upplöses och ersätts av Lantbrukshögskolans (LHS) Studentkår i samband med bildandet av den nya Lantbrukshögskolan.

1935 LHS idrottsförbund bildas och bedriver rodd främst i motionssyfte och för att främja naturupplevelser.

1946 Uppsala studenters idrottsförening (USIF) bildas och uppför året därpå ett båthus vid Studenternas idrottsplats. Till skillnad från LHS idrottsförbund bedrivs rodd främst i tävlingssyfte och flera tävlingar genomförs, främst mot Veterinärhögskolan i Stockholm, men även mot KTH och någon enstaka gång mot LHS if.

1948 LHS if uppför ett båthus i Ultuna, det vill säga det båtskjul som används än idag.

1949 LHS if firar 25-års jubileumet av införskaffandet av de två inriggarna Måns och Gunnar. Jubileumet firas med besök av de två herrar båtarna uppkallats efter. Båtarna är dock i så dåligt skick att de ej längre är roddbara och två nya inriggare köps in, målas om och döps till just Måns och Gunnar. Klubbens största bluff genom tiderna är ett faktum och de två gamla inriggarna göms i en potatiskällare i lagom tid till herrarna Måns och Gunnars besök. Inriggarna glöms bort och kommer att ligga kvar i potatiskällaren fram till 1999. Förutom de två inriggarna införskaffas 1949 även en utriggad fyra (Klinkan) och en folktvåa (Gracilia).

1960 Ytterligare en båt införskaffas av LHS if: en singel (Suzy).

1963 USIF och LHS if beställer varsin utriggad 4+ (Usifa och Victoria) från fabrik.

1964 Usifa och Viktoria levereras inklusive extra årställ. Totalkostnad 11 380 kr (Viktoria 5 421,91 kr). En singelsculler i dåligt skick skänks till roddsektionen (Inga). Totalt finns åtta båtar till förfogande.

1966 LHS if uppför en ny brygga. Inga (båten alltså) förliser och är därmed den första båten som utrangeras).

1967 Klinkan och Suzy säljs till Sjöhistoriska museet av LHS if. USIF inhandlar två nya platssinglar.

1975 Veterinärhögskolan flyttas från Stockholm till Uppsala. Veterinärhögskolan hade av hävd goda roddtraditioner och var med och grundade Akademiska Roddföreningen i Stockholm. Vid flytten till Uppsala bildades en roddsektion i Uppsala (Veterinärhögskolans Idrottförening (VIf)), men båtparken blev kvar i Stockholm.

1977 Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) bildas. LHS studentkår ombildas till Ultuna studentkår och idrottsverksamheten tas över av Ultuna studentkårs idrottförening (ULS if).

1978 USIF:s roddverksamhet klingar av alltmer och upphör att existera i slutet av 1970-talet.

1978 tar ULS if över den båtpark som finns (två platssinglar och en 4+, dvs Usifa).

1979 Trimmern anländer. Kostnaden delas mellan ULS if och Veterinärkårens idrottsförening.

1991 ULS if får en utriggad fyra till skänks (Bimbo).

Uppdaterad: 18 JUL 2015 16:14 Skribent: Erik Lewin