Hoppa till sidans innehåll
Foto: Åke Johansson Originalfoto: Åke Johansson Montage: Erik Lewin

Johanna Anderssons trofé

29 OKT 2017 19:57
Nyinstiftat vandringspris för den snabbaste coxade besättningen under tävlingen Head of the Fyris kommer delas ut för första gången iår.
  • Skapad: 29 OKT 2017 19:57

UARS har nöjet att utlysa följande vandringspris, som från och med 2017 kommer att delas ut vid Head of the Fyris.

Johanna Anderssons trofé
Den snabbaste coxade besättningen (8+, 4+, 2+, inriggare) under tävlingen Head of the Fyris kommer att tilldelas vandringspriset Johanna Anderssons trofé.

Priset syftar till att uppmärksamma coxarnas insats under loppet och tilldelas den besättning som bäst och snabbast hanterar Fyrisåns många svängar, prickar och vassruggar som möter besättningarna längs med tävlingsbanan - från starten i Flottsund till målgången vid Ultuna. I head race har coxen ett särskilt ansvar för strategi, positionering och god kommunikation i båten, då tävlingsbanan är föränderlig och strömfåran påverkar båtens hastighet. I head race kan coxen leda en långsammare båt till seger över en starkare besättning baserat på rätt vägval och strategiskt genomförande av loppet.   

Vandringspriset bär namnet efter initiativtagaren till tävlingen Head of the Fyris, Johanna Andersson, som under senare delen av 2000-talet och början av 2010-talet var en flitig cox (och roddare) i UARS. Johanna har coxat besättningar i både Sverige och internationellt och sällan har en sådan strategisk, orädd, målmedveten och motiverande cox styrt UARS båtar. Bland Johannas coxinsatser utmärker sig bland annat ett oräkneligt antal segrar i Akademiska Rodden, flertalet SM-finaler i herrarnas åtta och inte minst fjärdeplatsen i Damer 4+ på världens största roddtävling, Head of the Charles i Boston, USA 2009. Det var bland annat upplevelserna i Boston som inspirerade Johanna att 2012 ta initiativet till tävlingen Head of the Fyris.

Originalfoto: Åke Johansson

Skribent: Erik Lewin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Uppsala Akademiska RS - Rodd
UARS, Box 2151
75002 Uppsala

Besöksadress:
Jan Brauners väg 3
75651 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0730846133
E-post: This is a mailto link

Se all info